7 Nisan 2014 Pazartesi

İki Dikiş Arasında Zaman-Maria Duenas






Orjinal Adı : El Tiempo Entre Costuras
                   ( The Time in Between )
Yazar        : María Dueñas
Goodreads Puanı : 5./3,92
Puanım                :5 / 5






Vay be ne kitaptı ama ya. Bir romanda arayabileceğim her şey vardı bu kitap da. Üstelik birincil şahıs  anlatımına rağmen bayıldım demek hiç de abartıya kaçmaz..Oldukça güçlü bir kurgu,heyecan ve tutkulu bir aşk. Hayat dersi verecek bir roman..Okuduğum ikinci İspanyol yazar.. Çok beğendim..İspanyol yazarlara devam diyorum..

Hikayenin geçtiği dönem ile ilgili çok kitap okudum ve özellikle çok film seyrettim.İnanın bu kitabın filmi bence muhteşem olur.Okurken kitap su gibi aktı. Bazı sayfalarında çok heyecanlandım,bazı sayfalarında hüzünlendim,bazı sayfalarında da tarihin tozlu sayfalarına gittim..İspanya İç savaşına ait çok kitap da okumadım aslında. Ama Maria Duenas öyle güçlü ve akıcı bir kurgu ile yazmış ki kitabı her boş olduğum an elime alıp okudum..

Hikaye basit olarak basit bir terzi kızın casusluğa kadar uzanan bir hayat öyküsü var roman da. Öyle ki hikaye İspanya iç savaşından başlayıp İkinci Dünya Savaşı zamanına...İspanya'dan Portekiz'e hatta Fas'ı da içine alan değişik mekanlar  da geçen bir casusluk hikayesi..Tam da nişanlanıp evlenmek üzere iken,  daktilo kullanmayı  öğrenip devlet dairesine girebilmek için daktilo almaları gerekmektedir..Sira Quirago nişanlısı ile birlikte  bir daktilo satan mağazaya gidip orada tanıştığı Ramiro isimli oldukça çekici adama aşık olur. Aralarında gizli bir ilişki başlar. Ancak nişanlısı ve annesi evlilik hazırlıklarını yaparken bu yeni tanıştığı adam ile yeni bir aşka yelken açtıktan sonra nişanlısı ile evlenmekten vazgeçerek yeni tanıştığı bu adam  birlikte yaşamaya karar verir..

İşte hatayı tam da burada yapmıştır. Ramiro belki de onu çok sevmiş olsa da özünde güvenilemeyecek bir adam idi. Ramiro ile birlikte yaşarken hiç tanımadığı babası ile tanışır..Babası Ganzalo Avardo  ülkenin en ileri gelen iş adamlarından dır.Annesi Dolores de  kendisi gibi  fakir bir terzidir..Birbirlerine aşık olan bu iki insanın o zamanın şartlarında sosyal statüsü yüzünden birleşememeleri de normal  idi tabii ki..

Babası  ülkenin muhtemel iç savaşa girmek üzere olması ve kızı için şimdiye kadar hiç bir şey yapamadığı için..Kızına yüklü bir para ile ailesinden kalan mücevherlerini bırakmak ister. Öldürüleceğinden ve sahip çıkamadığı kızı için ilk ve son kez bir şey yapmak istemektedir..Babasının mirasını annesinin ısrarı ile kabul eden Sira mirası kabul eder ama tam da bu yüzden hayatı tepetaklak olur. Çünkü  miras zamanla başına büyük bir dert açacaktır. Üvey ağabeyi babasının ona verdiği aile mücevherlerini geri alabilmek onu hırsız olarak şikayet edecek,sevdiği adam ise bu miras için onu Fas'a kadar maceralara sürükleyerek  Sira'yı kelimenin tam anlamı ile soyup soğana çevirir.Ayrıca hamiledir de Sira ..Ramiro onun hamile olduğunu bildiği halde karnındaki bebeği ile terk ederek yüz üstü bırakacaktır..


Hikayenin bundan sonraki bölümlerinde Sira yaşama mücadelesi verir. Çaresizdir elindeki her şey çalınmış büyük bir ihanete uğramıştır..Bebeğini kaybederek ölümden döner..Ama yaşama arzusu bile kalmamaıştır yaşamak bile istememektedir.  Sevgilisinin üstüne yığdığı borçlar,onu kullanıp kandırarak terk etmesi  Sira'nın ruhunda derin izler bırakacaktır.
Kendine gelip tekrar ayağa kalkması yıllarını alsa da; bir erkeğe tekrar güvenip bağlanması aşık olması  çok da kolay olmayacaktır..


Çok etkileyici bir romandı. Hayatta kalmak için insanların neler yapabileceğini okumuyor yaşıyorsunuz bu romanda. İspanya iç savaşının etkileri,ardından İkinci Dünya savaşının başlaması. İnsanların o  dönemin şartlarındaki  çaresizliği acımasızlığını işleyen dramatik bir hikaye idi...



Sira'nın terzilikten,modacılığa oradan casusluğa terfi etmesinin hikayesini nefes almadan okudum. Aşk,savaş.macera,casusluk temalarında yazılmış bu hikayeye bayıldım..Okuduğunuz romanlardan sıkılıp değişik bir enfes hikaye okumak istiyorsanız bu roman tam da size göre...Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder