19 Mayıs 2014 Pazartesi

Masumiyet Çağı-Edith Wharton



Orjinal Adı : The Age of Innocence
Edisyon Adı: Masumiyet Çağı
Yazar : Edith Wharton
Goodreads Puanı : 5/3,92
Puanım : 5/4



Romanın konusunu okuduğunuzda daha çok aşk romanı izlenimini verse de çok dönemin geleneklerini,iki yüzlülüğünü sorgulayan bir baş yapıt..Açıkçası kitap biraz yavaş ilerledi başlarda. Çok fazla dönemin özelliklerini anlatan detay ayrıntı da vardı. Bu tarif ve betimlemeler yüzünden kitaba adapte olamadığım yerlerde oldu. Ama sonradan kitap açılınca hikayeden çok zevk aldığımı söylemeliyim.

Hikayede dönemin iki yüzlü yaşamı dejenere olmuş sosyetesini,dedikodu ve ahlaksız erkek.kadınlarını yazarın  ustaca anlatımı ile Amerikan Edebiyatının başyapıtlarına girmesi bence çok normal. Orjinal dilden okuyabilen arkadaşlarımın fikrini öğrenebilmeyi çok isterdim dediğim gibi bu ayrıntılı detay ve tasfirlerden kitap boğulmasa  daha çok zevk alacaktım..
Yine de bence her kitap severin kütüphanesinde bulunması gereken eserlerden.
Roman da en çok hoşuma giden kahraman Kontes Eleni Odenska  idi. Kitabın erkek kahramanı Newland  Archer'den daha dürüst ve mert buldum. Kitabın erkek kahramanı nişanlısı May'in kuzeni olan Eleni'yi cemiyetin acımasızlığından korumaya çalışırken aralarında oluşan yakınlık ve aşka dönüşmesi ile iki kadın arasında Archer'in ikilemleri kocasından boşanmakta kararlı  Eleni'yi boşanmamaya ikna ederek  iki yüzlü yaşama mahkum etmesi..Tabii ki her şey Archer'in istediği gibi olamazdı.Bu yüzden Archer'in bocalaması,May'in asaleti..
May'in hikayede ki tokat etkisini  30 yıl sonra kitabın sonun da öğreniyoruz..Sonu çok etkileyici idi...Kitabı okuduktan sonra Başrollerini Winona Ryder ,  Michelle Pfeiffer ,  Daniel Day-Lewis ,'in paylaştığı 1993 yılı yapımı filmi seyretmek istiyorum..
Amerikan edebiyatının önemli örneklerinden olan bu klasik baş yapıtı klasik eserleri okumayı seviyorsanız tavsiye ederim....Yazarın diğer eserlerini de en kısa zamanda okumak istiyorum....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder