9 Aralık 2014 Salı

Bir Katedralin Öyküsü - Ken Follett



Orjinal Adı : The Pillars of the Earth 
Edisyon Adı : Bir Katedralin Öyküsü
Yazar : Ken Follett
Goodreads Puanı : 5 / 4,26
Puanım :5 / 5




Bazı romanlar vardır sindire sindire okunması gerekir..Bazı yazarlar vardır tüm kitapseverlerin özellikle yazar olmak isteyenlerin okuması gerekir..
Ken Follett'iÖzgürlük Ülkesi ile tanıyıp sevmiştim. Bir Katedralin Öyküsü uzun zamandır kitaplığımda bekleyen bir kitabı idi. Muhteşem bir kitap okumak istediğimde okuyacağım bir kitap olarak ayırmıştım onu..
Roman Orta Çağ İngiltere'sinde geçiyor. Dönemin taht iktidar savaşları ve zamanın yozlaşmış din adamlarının ortalığı sorumsuzca kana bulamaları. Dini çıkarları için kullanmaları. Tanıdık temalar ve konu..Yazar bu romanı 1989 yılında yazmış.


Aklıma İldefonso Falcones'in Deniz Katedrali isimli romanı geliyor. O da İspanyol Tarihini bu şekilde aynı zamanları kapsayan bir kurgu ile yazmış Deniz Katedralini..
İki kitap da bence muhakkak okunması gereken romanlardan..
Bir katedralin Öyküsü'nde  sıradan insanların sıradışı öykülerini okuyorsunuz..Romanın başları biraz durağan olduğunu söylemeliyim.Kilise inşaattın ayrıntıları  fazla idi..Ama dediğim gibi sabredip devam ettiğinizde ödülünüzü alıyorsunuz zaten..
Tüm bu orta çağ karanlığında filizlenen muhteşem bir aşk hikayesi de var. Jack ve Aliena'nın aşkı..Jack'in babasının ölümcül sırrı..


Yıllar boyunca değişen iktidarlar,savaşlar ve bir piyon gibi dini kullanarak kan dökülmesine sebep olan sözde din adamları..Ensest ilişkiler..
Yüzyıllar çağlar boyunca insanların emeğini,parasını,kanını emen kilise,engizisyon mahkemeleri..
Güçlünün yanında yer alan kanunlar güçsüzün ezildiği  bir düzen..Hiç yabancı değil ...
Çağdaki en belirgin olan kadının hiçbir değerinin olmaması. Hunharca tecavüzler de vardı romanda..
Doğruya inancını sonuna kadar yitirmeden koruyan bir din adamı da vardı. 
Katedrale başlayan Tom'un hunharca katledilmesinden mimarlığın Tom'un öz oğlu kadar sevdiği Jack'e  verilmesi arasındaki olayların dizilişi..


Muhakkak okumanız gerekn bir kitap..Biraz araştırdığımda 2010 yılında mini dizisi de çevrilmiş kitabın. Senaryosuna Ken Follett katkı vermiş..
Kısaca Tavsiyemdir....Okuyun...Özellikle Tarihsel Kurgu,Orta Çağ temalarını sevenler için ideal bir seçim...


The Pillars of the Earth
1. The Pillars of the Earth ( 1989 ) Bir Katedralin Öyküsü
2. World Without End ( 2007 ) Sonu Olmayan Dünya 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder