21 Aralık 2014 Pazar

Sonu Olmayan Dünya-Ken Follett



Orjinal Adı: World Without End (The Pillars of the Earth, #2) 
Edisyon Adı : Sonu Olmayan Dünya
Yazar : Ken Follett
Goodreads Puanı: 5/4,19
Puanım :5/5



Uzun zamandır okumak istediğim bir seri idi  Sonu Olmayan Dünya..Muhteşem bir seri idi..Okumayan çok şey kaçırıyor..Çok doyurucu bir romandı..Bazı yerlerinde okuduklarım çok şaşırtıcı şok edici de olsa oldukça düşündürücü idi.
İlk roman Bir katedralin Öyküsü'nün devamı niteliğinde de olsa aradan iki yüzyıl geçmiştir. Ama değişen bir şey yoktur aslında .Halk yine sefalet içinde asillerin ve din adamlarının pençesinde zulüm görmektedir. İşte bu sıradan insanların destansı öyküsünü okudum..
Yüzyıllarca asırlarca coğrafyalar insanlar farklı da olsa din bezirganlarının elinden çeken cahil ve yoksul halk. Körü körüne inanış ve aldanış..

Yazar bu duruma adeta bir ayna tutmuş. Orta Çağ tarihine sadık kalarak kurguladığı bu roman ayaklarımı yerden kesip dünya ile ilişkimi resmen kopardı.
Bir de o çağların belası veba da eklenince ortaya tam da dram çıkıyor. İşte bu çok sert şartlarda filizlenen bir aşk yıllarca süren bir hikaye. Kahramanların birini mimarlığa diğerini de baş rahibeliğe kadar sürekleyen bir hikaye. Birbirlerini çok sevmelerine rağmen bir türlü kavuşamamaları. Merthin ve Caris'in destansı hikayesi...
Bu hikaye de sadece onların hikayesi yok. Merthin'in kardeşi Ralph'ın zalimliğe giden hikayesi, Caris'in can dostu Gwenda'nın hikayesi çok dokunaklı ve etkileyici idi. Çocukluğundan beri var olma savaşı veren Gwenda babasının onu bir inek karşılığında satması ile tam bir trajediye dönüşüyordu. 
Methin'in kardeşi Ralph'in aşık olduğu kadını saplantılı bir şekilde aşık olması onu bir katile ardından tecavüzcüye dönüşmesi.. Tam asılma üzere iken Fransa'ya savaşa gitmesi karşılığında affedilmesi ve o savaşta on yıl kadar yaşamak için öldürmesi bir katile dönüşmesi. Savaşın dehşeti güçlünün güçsüzü ezmesi kadınların karşılaştıkları iğrenç tecavüzler ve katliamlar..


Caris'in o savaş yıllarında Fransa'ya gidişi..Kafasına koyduğunu gerçekleştirme azmi ve kıvrak zekası müthişti. Bu kadından etkilenmemek güçlü karakterine hayran olmamamak mümkün değildi. Özellikle o özgür ruhuna. Ama melek gibi yumuşak merhametine.
Sevdiği adamla arasına mesafeler ülkeler bile girse onu sevmekten vazgeçmemesine. Aynı şekilde Merthin sevdiği kadına kavuşamamsı ondan vazgeçmesini sağlamıyordu. Kolay kolay vazgeçmiyordu defalarca Caris tarafından terkedilip ikinci seçenek kalsa da onu sevmekten hiç vazgeçmedi.Yolu ta Floransa'ya kadar düştü oraya yerleşti aile kurdu zengin oldu ama tek aşkını hiç unutamadı..

Müthiş bir kurgu yeteneği ve kalem gücü var Ken Follett'te ..O dönemi adeta yaşattı bana bu iki roman ile. 
Özellikle din adına yapılan baskıların nasıl sonuç verdiğini insanların nasıl sapkınlaştığını adeta bir film izler gibi okudum..
Tek kelime ile harika bir romandı 1300 sayfanın nasıl geçtiğini anlamadım..Bazı kitaplar vardır sizi eğlendirir bazıları güldürür bazıları romantik duygulara sevk eder. Ama Ken Follett'in kitapları okuduğunuz dönemi adeta yaşatıyor öğretiyor..Beyninize kazıyor..
Muhakkak okunması gereken kitaplar arasında bu seri..Tavsiyemdir..




The Pillars of the Earth
1. The Pillars of the Earth ( 1989 ) Bir Katedralin Öyküsü
2. World Without End ( 2007 ) Sonu Olmayan Dünya 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder