5 Ekim 2015 Pazartesi

Kalp Hırsızı-Virginia Henley




Orijinal Adı: A Year and a Day
Edisyon Adı : Kalp Hırsızı
Yazar : Virginia Henley
Yayınevi: OLimpos Yayınları
Çeviri : Belgin Selen Haktanır
Goodreads Puanı : 5/3,96
Puanım :5/4,5


Uzun zamandır okumak istediğim ancak okuyamadığım bir yazar. Özellikle Orta Çağ okumayı sevenlerin zevk ile okumak isteyeceği bir türden .

Daha önce kitaplarını yayınlayan yayınevinin satış politikası yüzünden bırakılan bir yazar..Elbette ki bu yayınevi takdiri ancak yazar kalem gücü kuvvetli bir yazardı.. 
Yazrın telif haklarını bıraktıklarını öğrendiğimde çok üzülmüştüm.
Virginia Henley'i telif haklarını alan Olimpos Yayınları umarın bu yazara hakettiği değeri verir.


Okuduğum Kalp Hırsızı bir üçleme De Warren üçlemesi..
Aklımıza Brenda Joyce'in de Warren serisi geliyor ama .. O değil elbette..
Roman I.Edward Plantagenet zamanında geçiyor.. 13 Yüzyıl İngiltere ve İskoçya'sında geçen bu zaman diliminde kadınların söz hakkı yok..Mal gibi alınıp satıldığı dönemler..
Kral Edward'ın en iyi savaşçılarından Lynx de Warenne Dumfries Kalesi’ni işgal eder. Hayatı savaşlarda geçmiş olan bu tecrübeli komutanın hayatta tek isteği bir çocuk sahibi olabilmektir. Bunun için her şey yapmaya hazırdır..Başından bir evlilik geçmesine rağmen bu dileğine ulaşamamış şu an birlikte olduğu metresi Alica Bolt'tan da çocuğu olmamıştır...


Fethettiği Dumfries Kalesi'nin  valisi olunca kalenin yöneticisinin kızı Jane Leslie ile İskoç'ların geleneğinde olan Yıldırım Evliliği denemeye karar verir..
Ancak Jane'nin evlenmeye hiç niyeti yoktur. Kale de bir çeşit otacılık görevi yapmakta sıra dışı güçleri de vardır. O yüzden diğer kadınlar gibi evlenerek bir erkeğin egemenliğine girmeyi ret etmektedir.Rüyasında daha önce vaşak olarak gördüğü bu savaşçıdan hem çok etkilenmekte hem de korkmaktadır..


Ancak babası Jock Leslie'nin baskı yapması sonucu Lynx de Warren ile bir yıl bir gün olarak nişanlı kalmayı kabul eder.
Bu antlaşma da çiftler evli karı koca gibi yaşayabilmek de  bu birlikteliğin sonucunda çocuk olursa meşru kabul edilebilmekte dir. Çiftler süre sonunda isterlerse yollarını ayırmakta isterlerse de iki taraf da isterse evliliğe karar vermektedir.
Birlikte yaşadığı metresine haber vermeden Jane ile nişanlanan Lynx Jane ile bir gün birlikte olduktan sonra savaşmaya gitmek zorunda kalır.. 


Jane çok geçmeden hamile olduğunu anlar..Lynx ise savaş ile geçen onca ay sonra baba olacağını öğrendikten sonra çok sevinse de metresi Alicia Bolton'un tepkisini hafife aldığını anlayacağı çok olaylara gebe olan günler çok yakındır.
Bir de roman da Marjory de Warren karakteri vardı. Asıl kadın kahramandan çok daha fazla etkiledi bu karakter beni. Roman da Robert Bruce, William Wallace isimli efsanevi İskoç karakterler de vardı.
Marjory'nin Robert Bruce ile yaşadığı tutkulu aşkı okumak bana büyük bir zevk verdi.


Yazar özellikle Robert Bruce'a tekrar canlandırmıştı..
Orta çağın temalarında muhteşem mekanlarda romantik tutkulu bir aşk hikayesi okudum.
Özellikle kadın karakter Jane'in fedakarlığı okunmaya değer buldum. Virginia Henley severlerin severek okuyacağı bir roman bence.


Ancak kitap da son okuma ve redaksiyon da biraz problem olduğunu düşünüyorum.. Kapak kadar son okuma ve imlaya da dikkat edilse tadından yenmez bir kitap olurdu.


Medieval DeWarenn
1. A Year and a Day (1998) Kalp Hırsızı 
2. Infamous (2006)
3. Notorious (2007)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder