27 Aralık 2015 Pazar

Kara Zeybek-Demet Altınyeleklioğlu



Orijinal Adı: Kara Zeybek
Yazar: Demet Altınyeleklioğlu
Yayınevi: Artemis Yayınevi
Puanım :5/5

Kurtuluş Savaşı Tarihimizi yansıtan güzel bir romandı. Bazı kahramanların hikayesi yarım kalmış gibi idi. Devamı gelecek mi? Bilemiyorum. Ders verici  bu ara moda olan Osmanlı Furyasından apayrı güzellikte bir roman idi. Günümüze çok anlamlı manidar mesajlar veriyordu tabii ki anlayana..Bu romanı bir Türk okuru mutlaka okumalı. Gönül yazarın Türk Cumhuriyet tarihi ile ilgili kitaplar yazmasını tarihi mekanlarda muhteşem aşklar ile taçlandırmaya devam etmesini çok arzu ediyor..

Zira çok okuyucunun severek okuduğu historical türünün en büyük özgün Türk yazarı Demet Altınyeleklioğlu'dur bana göre. İngiliz,İskoç,Amerikan tarihine göre kurgulanmış ve muhteşem aşklar ile taçlandırılmış bu türün en iyi temsilcilerinden bence. Çünkü bizim tarihimizden yazıyor ve yazmalı da. 
Çok güzel bir kurgusu da olsa başka kültürlere ve tarihlere ait bir roman yazmak güzel olsa da biraz absürt kaçıyor bence..
Roman hakkında çok fazla detaya kaçmayacağım..
Hikayemiz de Enver ve Eleni aşkı var..İmkansız  bir aşk.. Tam da İzmir'in işgali ile biraz da imkansızlaşan tutkulu bir aşk hikayesi onların ki..
Fidan ve Mehmet aşkı da..Tam da Selanik işgalin de başlayıp İzmir'in işgali ile devam eden dünyayının tüm dengelerini sarsan olaylar,savaşlar,savaş ile birbirinden,ailesinden,sevgililerinden kopan aşıklar..
Dönemin şartlarından dolayı savaştan savaşa savrulan insanlar..Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ile parçalanan bir devletten yeni bir devlet kurulmasının kültürel,siyasi,ekonomik etkileri...

Hepimiz bu roman da bizden bir şeyler bulacak ondan eminim..
Zira günümüze de mesajları var ister istemez.Zira tarih tekerrürden ibarettir sözünü kazıyor roman...
Bir de canım Ata'm var kitap da..O sahneler ah o sahneler...Ağlayarak okudum adeta içtim Mustafa Kemal Atatürk'ün sahnelerini...
Kısaca bence tarihi konuları seven her okurun kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap..
Tavsiyemdir..

Hata ettin,diye azarladı kendini. Ne işin var buralarda?
Ölüm her yerde var be. İlle öleceksen İzmir'de yapaydın bunu. Yok memleketi savunacaksan, düşmanla savaşacaksan,orada da yapabilirdin bunu, Korunması gerekenleri koruyamayan adam, bu memleketi nasıl korur len? Bunu düşündün mü?
Düşünmemişti.

O da yazamıyordu ama aklı fikri Eleni'deydi. Aklından yazıyordu ona.
Eleni'm bir tanem. Hasret'inle yanıyorum.

Bu sevdanın sonu yok.Enver yaşıyor mu, öldü mü bilmiyorum.Kocamı da.Bu evin erkekleri , senin askerlerinle savaşmaya gitti Yunan kızı. Siz gayri duşmansınız , sevdalı değil. Çık git Enver'in hayatından.Kendini de kurtar, onu da. Gerçekten Enver'i seviyorsan....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder